Verbeterd Roodbont Vleesvee

Het Verbeterd Roodbont Vleesveeras is hét enige originele Nederlandse Vleesveeras.
Een vleesras dat ontstaan is uit het fokken met MRIJ (Maas-Rijn-IJssel) ras.
Het MRIJ rund ontleent zijn naam aan het gebied waar het ontstaan is. Het MRIJ rund is een dubbeldoel ras. Zowel geschikt voor melk- als vleesproductie.
Uit deze MRIJ koeien kwam af en toe een kalf met extra luxe bespiering. Door hiermee verder te kruisen is het Verbeterd Roodbont Vleesras ontstaan.
Sinds 1 maart 1988 heeft het Verbeterd Roodbont Vleesras een eigen stamboek. Het stamboek streeft naar een bewust gekozen fokbeleid onder alle leden, met als doel de dieren op natuurlijke wijze te laten kalveren met behoud van de super vleeskwaliteiten van de Verbeterd Roodbonten.

De kenmerken van het Verbeterd Roodbont Vleesras;

 • Bespiering
 • Soepele huid en beharing
 • Rustig karakter
 • Roodbonte kleur
 • Baggerbonte koeien hebben donkere onderbenen, waardoor het lijkt alsof ze in de modder hebben gestaan.
 • Hoge kwaliteit mals vlees

 

Belgisch Witblauw Vleesvee

De oorsprong van dit ras ligt in België, waarbij sinds 1973 een splitsing is van het “vleestype” en het “dubbeldoel type”. De voornaamste eigenschappen van het vleestype zijn de buitengewone ontwikkeling van de bespiering, kwaliteit van het vlees, het formaat en het vriendelijke gedrag. Bij het dubbeldoel type worden melk- en vleesproductie gecombineerd. Omstreeks 1970 werd het Belgisch Witblauwe Ras in Nederland steeds meer gehouden. Daarbij was voor het vleestype veruit het meeste interesse, omdat aan melkkoeien geen gebrek was.

Waarom Belgisch Witblauw rundvlees;

 • Bevat gemiddeld maar 5% vet
 • Heeft een goede verhouding tussen de vetzuren, die gunstig zijn voor de gezondheid
 • Zeer rijk aan eiwitten, vitamine B3 en B12, ijzer en zink
 • Minder cholesterol (ongeveer 45 mg/100 g) dan kippenvlees (ongeveer 62 mg/g)
 • Superieure kwaliteit, mals en sappig

Milieu aspecten;

Wist u dat het Belgisch Witblauwe rund het meest ecologische vleesras ter wereld is? In Nederland en België gehouden vee produceert 15,9 kilogram CO2 per kilogram vlees. In Zuid-Amerika is dit 59 kilogram. Dat is viermaal zoveel! Door de tragere stofwisseling stoten ze in eenzelfde aantal levensjaren, minder stikstof en mest uit. Doordat er een korte bereidingstijd van het vlees nodig is, is er minder energie nodig om het vlees te bereiden.

 

Weide of op stal

 

Onze Belgisch Witblauwe runderen lopen samen met onze Verbeterd Roodbonten voor een groot deel van het jaar buiten in de wei. De koe voelt zich buiten prettig en weidegang is daarnaast goed voor de weidevogels. In koeienvlaaien zitten veel insecten waar jonge vogels van eten.                             Voor ons én voor u een prachtig gezicht in het polderlandschap!

 

Oók onze dames die, om welke reden ook, wel op stal staan, hebben een heerlijk “koeien paradijs”. Onze koeien kunnen zich in alle vrijheid bewegen.                  

Onder het loopgedeelte zit een kelder waarin de natte fractie komt. Hierdoor blijft de stal schoner en droger en ruikt de stal niet naar ammoniak. Dit is beter voor de koeien en beter voor het milieu.

Door middel van een stroverdeler kunnen we de het stro goed verdelen. Een goed strobed betekent voor de koeien welzijn! Een schone, droge en zachte ondergrond. Ook geeft het grip bij het gaan liggen, opstaan en lopen. Daarnaast helpt het bij de klauwgezondheid en worden beengebreken voorkomen. De stroverdeler geeft ons een groot arbeidsgemak.

Daarnaast hebben alle compartimenten een koeborstel. De borstel begint bij aanraking van de koe te draaien, waardoor gezondheid, comfort en welbevinden van de koe vergroot worden.

Voordelen van de koeborstel;

 • Betere koe-gezondheid
 • Houdt koeien schoon
 • Verhoogt het dierwelzijn
 • Borstel verwijdert eventuele mijten en parasieten
 • Massage verbeterd de bloedcirculatie en stimuleert de stofwisseling
 • Stimuleert het natuurlijke gedrag van de koe ( in het wild schuren ze tegen bomen)

Filmpje koeborstel:

 

Voor onze stal hebben wij bewust gekozen voor duurzaamheid, dierwelzijn en hoge kwaliteit. En dat merken we. Onze koeien liggen languit te kauwen, observeren en te genieten. Geen stress, de rust regeert. Een waar koeien paradijs met “Happy koeien”!

 

Kom gerust eens kijken in onze stal!

  Ga naar de bestelpagina

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief